35 przepisów na Wielkanoc

Wielkanoc – co podać, żeby było zdrowo, smacznie, rodzinnie? Przygotowałam przegląd 35 przepisów na Wielkanoc. Korzystaj do woli i koniecznie daj mi znać, który spodobał Ci się najbardziej!

Pasztety na Wielkanoc – przepisy

Do pieczenia pasztetu przydadzą Ci się jednorazowe foremki aluminiowe – odpada mycie zatłuszczonych foremek, możesz też przygotować mniejsze porcje pasztetu, które rozdasz gościom.

Pasztet

5 wspaniałych pasztetów

Błyskawiczny pasztet włoski

Błyskawiczny pasztet francuski

Pasztet bez mięsa

Mięso na Wielkanoc – przepisy

Nieważne, czy wybierzesz delikatny drób albo mięso królika, czy bardziej treściwe w smaku mięso wieprzowe albo wołowe, polecam Ci odpowiednie narzędzia. Jeśli planujesz piec mięso w piekarniku, kup odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Mięso średniej jakości można uratować, dusząc je powoli w wolnowarze. Nie zapomnij o przyprawach!

Królik pieczony w musztardzie

Pieczona szynka

Szynka w winie

Schab z ziołami i musztardą

Pieczeń w musztardzie

Wołowina po burgundzku

Wołowina w sosie cebulowym

Duszona wołowina z wolnowaru

Jajka na Wielkanoc – przepisy:

Po pierwsze, warto wiedzieć, jak ugotować jajka na twardo. Mój sposób jest banalny i zawsze działa, polecam!

Jak łatwo ugotować jajka na twardo?

Jajka faszerowane po japońsku

Jajka faszerowane po hindusku

Jajka faszerowane po francusku

Jajka marynowane

Wiosenna przekąska z awokado i kawiorem

Sposoby na zużycie jajek na twardo z Wielkanocy – przepisy:

Po Wielkanocy prawie zawsze zostaje kilka do kilkunastu jajek na twardo. Co z nimi zrobić? Mam kilka pomysłów.

Pasta z awokado z jajkiem

Meksykańska pasta z jaj

Pikantna pasta z jajek

Sałata z tuńczykiem

Sałata z sosem z sera pleśniowego

Sałata z jajkiem i boczkiem

Sałata z boczkiem i serem pleśniowym

Dodatki do mięs i jajek na Wielkanoc – przepisy:

Pasta z awokado

Pikantny sos do mięsa

Sos serowy

Karmelizowana cebula

Gremolata

Sos majonezowy

Sos z anchois i kaparami

Sos tatarski

Sos czosnkowy

4 komentarze

  1. Emilia Piękoś Reply

    Najbardziej zaciekawiły mnie pasztety i jajka faszerowane po hindusku 🙂 Takiego czegoś jeszcze nie było u mnie na Wielkanoc, więc może uda mi się teraz zrobić jakieś z twojej listy 🙂

  2. dziadova Reply

    Sposoby na wykorzystanie jajek przydadzą się chyba wszystkie 😉 W tym roku przymierze się też chyba w końcu do zrobienia pasztetu – pierwszy z listy najbardziej mi się podoba i jeśli znajdę fajną wołowinę, to trafi na świąteczny stół. Wesołych Świąt! 🙂

Leave a Reply