Chrupiące ciasto, wyraziste smaki, orientalne przyprawy. Arabska pizza to świetny pomysł na nietypową przekąskę albo sycącą kolację.

Arabska pizza – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 40 ml + 10 ml zimnej wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • sumak
  • zaatar
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki hummusu

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Przygotować 4 prostokątne arkusze papieru do pieczenia oraz wałek.

Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz i zaatar.

W drugiej misce zmieszać oliwę i 40 ml wody. Ubijać 2 minuty, wlać do mąki i reszty. Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Jeśli masa nadal jest sucha, dolać ostrożnie wody (mało!).

Z ciasta ulepić kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ułożyć na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim, wałkować aż będzie cienkie (jakieś 2 mm). Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

Odkryć górne kawałki papieru, podziabać placki widelcem i wstawić je na kratkę do piekarnika (na tych kawałkach papieru, na których były wałkowane). Piec 12 minut.

Uwaga: jak widać na zdjęciu, najcieńsze ciasto na końcach placka się przypali. Jeśli chce się tego uniknąć, placek należy okroić tak, żeby miał tę samą grubość wszędzie.

W międzyczasie pokroić w plastry cukinię, w półplastry cebulę, w słupki paprykę, skropić oliwą, wrzucić do naczynia żaroodpornego.

Wyjąć z piekarnika placki, wstawić warzywa, piec 20-30 minut, przewracając 1-2 razy.

W międzyczasie zrobić hummus według przepisu  i rozsmarować po 2 łyżki na każdym z placków.

Kiedy warzywa będą gotowe, rozłożyć je na plackach, posypać sumakiem. Jeśli do tej pory placki wystygły całkowicie, można je wstawić na minutę do piekarnika, ale nie jest to konieczne.

Przepis znalazłam w serwisie eCurry, ale trochę go zmieniłam.