Uwielbiam bakłażany. Także z wyglądu, dlatego lubię dania, gdzie bakłażan jest na pierwszym planie. Arabska zapiekanka to jedno z nich.

Arabska zapiekanka z bakłażanem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 3 bakłażany
  • 100 g mozzarelli
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1000 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 15 g masła
  • 100 g orzeszków piniowych
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka harissy

Arabska zapiekanka z bakłażanem – przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 C, wyłożyć naczynie do pieczenia papierem do pieczenia, spryskać oliwą.

Bakłażany pokroić w plastry ok. 0.5 cm, wyłożyć na papier, wstawić do piekarnika aż zbrązowieją porządnie (7-9 minut), odwrócić, powtórzyć – muszą być podpieczone z obu stron, inaczej zamiast zapiekanki wyjdzie zupa.

Bakłażany piec partiami – plastry nie powinny na siebie nachodzić, bo się nie upieką.

Na patelni rozgrzać połowę oleju. Posiekać jedną cebulę w kostkę, wrzucić na patelnię razem z ząbkiem czosnku. Ząbek wyrzucić po 2 minutach.

Dodać mięso, dusić aż nie będzie różowe, dodać garam masala i szczyptę soli, wymieszać, dusić 2-3 minuty.

W garnku rozgrzać drugą połowę oleju, dodać posiekaną w kostkę drugą cebulę i drugi ząbek czosnku. Czosnek wyrzucić po 2-3 minutach. Dodać pomidory i harissę, gotować 30 minut aż zgęstnieje.

Na patelni rozgrzać masło, na to wrzucić orzeszki piniowe, mają być złote.

Kiedy już wszystkie plastry bakłażana są gotowe, wziąć drugie naczynie żaroodporne.

Do naczynia żaroodpornego wlać jakieś 2 łyżki sosu pomidorowego – tyle, żeby zakryć spód. Na to ułożyć warstwę bakłażanów, połowę duszonego mięsa, sos pomidorowy, bakłażany, mięso, sos, bakłażany, orzeszki.

Wstawić do piekarnika na 15 minut, przykryte folią aluminiową.

Odkryć, posypać serem, zapiekać 10 minut.