Zamiast typowych mielonych z nielubianą breją szpinakową, proponuję lekko pikantne arabskie burgery z dobrymi sosami i lekko podduszonym szpinakiem.

Arabskie burgery – składniki

proporcje na 3 porcje (po 2 burgery)
  • 500g mielonej wołowiny (chudej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść świeżej mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki hummusu
  • 1 łyżka sambal oelek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Arabskie burgery – przepis

Posiekać 1 ząbek czosnku i miętę, dodać do mięsa, doprawić, dodać jajko, dobrze wymieszać. Uformować 6 burgerów, smażyć na patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie pokroić w plasterki resztę czosnku. Na patelnię (normalną, nie grillową) wlać olej, dodać czosnek, smażyć minutę-dwie, aż zacznie wydzielać zapach. Dodać szpinak – jeśli trzeba, w porcjach (żeby się zmieścił na patelni). Dusić, aż zwiędnie, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie zrobić hummus.
Burgery akurat dojdą – podzielić na porcje, dodać szpinak, rozdzielić hummus, dodać jogurt grecki i sambal oelek. Smacznego!