Kuchnia arabska jest wyjątkowo wdzięczna, jak chodzi o wszelkie obiady, kolacje – nie trzeba niczego dzielić na porcje, wystarczy podać kilka półmisków jedzenia na stół i gotowe. Ja takie arabskie przyjęcie zrobiłam parę dni temu – a ponieważ wszystko dobrze zaplanowałam, to ani się nie przemęczyłam, ani nikt nie wyszedł z kolacji głodny. Poniżej – mój sposób.

Moje menu przeznaczone jest dla 5-6 osób. Jeśli planujesz podejmować więcej, zrób więcej wszystkiego – na szczęście jedzenie można przechować w lodówce, nic się nie zmarnuje.

Arabskie przyjęcie: co kupić gotowe

2 opakowania chleba pita – do kupienia w porządniejszej budce z kebabem (ja ostatnio zaopatruję się w kebabie Cedros, koło warszawskiej restauracji Le Cedre)
toum (pasta czosnkowa) – też do kupienia w porządniejszej budce z kebabem; uwaga, to jest naprawdę skoncentrowany czosnek, więc wrzuć go na listę zakupów tylko jeśli bardzo go lubisz

Arabskie przyjęcie: co ugotować

Wiadomo, musi być mięso i hummus. Gotowy hummus można kupić w wielu miejscach – niektóre warianty są lepsze, inne gorsze, ale jeśli planujesz podejmować więcej niż dwie osoby, domowy hummus jest łatwiej zrobić w odpowiedniej ilości. No i wyjdzie taniej. Przepis tutaj: hummus

Jak hummus, to czemu nie mutabal? Pasta z bakłażana nie jest tak łatwa jak hummus, wymaga więcej zachodu, ale jest naprawdę świetna. Spróbuj: mutabal

Przejdźmy do konkretów, czyli do mięsa. Najprostsze są szaszłyki z kurczaka. Tylko nie kupuj żadnego fiksu Knorra ani niczego takiego, co w składzie ma najpierw sól, a potem jakieś przyprawy. Zrób własną marynatę. Nie jest trudna! Przepis tutaj: szaszłyki z kurczaka, shish taouk

Kolejny sprawdzony przepis wymaga mięsa mielonego. Najłatwiej jest kupić mielone z wieprzowiny, ale Arabowie jej nie jedzą, więc i Ty możesz raz ją sobie odpuścić. Zamiast tego, polecam mielone mięso z indyka, możesz też kupić mieloną wołowinę albo zmieszać indyka i wołowinę razem. Koniecznie zrób sos tahini – zachwycisz się nim. Przepis tu: arabskie pulpety z sosem tahini

Na koniec coś łatwego, bezmięsnego. To nawet nie jest przepis, którego nauczyłam się od specjalistów od kuchni arabskiej, raczej coś, co wypracowałam sama. Jeśli chcesz, dodaj oliwki, suszone pomidory, co zechcesz. Mój przepis tutaj: kuskus z warzywami

Arabskie przyjęcie: kolejność działań

1. zakupy – to, co masz kupić w budce z kebabem + to, czego Ci brakuje do zrobienia poszczególnych dań (lista składników po kliknięciu w nazwę dania powyżej). To zajmie Ci około godzinę.

2. zamarynuj kurczaka na szaszłyki. To zajmie Ci około 20 minut.

3. zrób hummus, mutabal, sos tahini. To zajmie Ci około 20 minut.

4. zrób kuskus. To zajmie Ci około 15 minut.

5. rozgrzej piekarnik.

6. upiecz szaszłyki z kurczaka i arabskie pulpety w piekarniku – pulpety nie muszą być w sosie tahini, możesz go podać oddzielnie. To zajmie Ci około 40 minut, ale nie musisz się temu przyglądać.

7. na 30 minut przed przyjściem gości wstaw mięso z powrotem do piekarnika, włącz piekarnik na 50C. Mięso nie zdąży wyschnąć, ale zdąży się zagrzać.

Podaj wszystko na stół. Jeśli goście nie lubią jeść bez sztućców, podaj je, ale w zasadzie wszystko da się zgarnąć chlebem pita – po to jest.