Bakłażan w parmezanie

Brzmi jak o-wiele-za-dużo-kalorii, ale bakłażan w parmezanie to wbrew pozorom danie stosunkowo lekkie (a przy tym sycące). Może być pełnoprawnym posiłkiem albo dodatkiem do mięsa.

Bakłażan w parmezanie

proporcje na 6-8 porcji

  • 2-3 bakłażany (w zależności od rozmiarów – wybieraj raczej te średnie, olbrzymy nie smakują dobrze)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 500g sosu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 200g parmezanu tartego
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • kapary
  • anchois
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • cebula

Nagrzać piekarnik do 200C. Blachę wyłożyć folią alu. Na płaski talerz nalać odrobinę wody, na drugi wysypać mąkę i część parmezanu (tyle samo, co mąki), a następnie wymieszać mąkę z parmezanem. Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, zamoczyć każdy w wodzie a potem w mieszance na drugim talerzu.

2 bakłażany zajmą dwie spore blachy. Można to też zrobić 1 blachą, na raty.

Bakłażany ułożyć na płask na blasze (1 warstwę!) i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie sprawdzić, powinny być nieco przypieczone. Odwrócić je na drugą stronę.

W garnku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody dla rozrzedzenia, porwane liście bazylii, anchois (nie trzeba kroić, rozpadną się) i kapary. Zagotować, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem w miarę potrzeby.

W naczynie żaroodporne wlać odrobinę oliwy, rozprowadzić po dnie, po czym wylać kilka łyżek sosu pomidorowego.

Kiedy wszystkie bakłażany będą gotowe, ułożyć z nich jedną warstwę, polać je połową sosu, posypać połową parmezanu. Na tym ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Polać drugą połową sosu, posypać resztą parmezanu.

Piec około 10 minut. Podawać na ciepło.

Bakłażan w parmezanie to dobre danie do pracy. Polecam pudełko Appetit Black & Blum.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/baklazan-w-parmezanie/
YouTube2k
Instagram5k

4 komentarze

  1. a skąd ta reszta mozzarelli?

  2. Z edytowania poprzedniego przepisu. Już poprawiam, dzięki.

Leave a Reply