Baza do leczo z cukinią

Teraz, kiedy warzywa są takie ładne i takie tanie, naprawdę trudno się im oprzeć. Ja się nie oparłam – przerobiłam w tym roku 60 kg pomidorów, 5 kg papryki, 5 kg cukinii i czuję się gotowa na nadchodzącą jesień i zimę. O ile w tym roku będzie jakaś zima. Ale tak czy inaczej, mam zapasy – baza do leczo z cukinią to jeden z wariantów, które zrobiłam.

Baza do leczo z cukinią

proporcje na około 12 słoików 500 ml, ale możesz użyć większych

  • 5 kg pomidorów podłużnych
  • 5 szt. papryki czerwonej (mogą też być różne kolory)
  • 4 szt. cukinii
  • 3 szt. cebuli (średniej)
  • 20 g wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

baza-do-leczo-2

Pokrój cukinię i paprykę w kostkę, pomidory w ćwiartki.

W dużym garnku (mój ma pojemność 7 litrów) rozgrzej olej.

Posiekaj cebulę, wrzuć na olej, smaż 2-3 minuty.

Dodaj sól i paprykę wędzoną, wymieszaj, podgrzewaj około minuty.

Dodaj pomidory, wymieszaj.

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum, przykryj garnek i zostaw go na około 40 minut.

Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, odstaw na 2-3 minuty, po czym zmiksuj zawartość. Dzięki temu nie musisz się kłopotać skórkami z pomidorów.

Postaw garnek z powrotem na kuchence, dodaj cukinię i paprykę surową, wymieszaj, zagotuj. Przykryj garnek, odstaw go na 30 minut na minimalnej mocy palnika.

Teraz spróbuj, czy sos jest taki, jaki Ci smakuje. Możesz dodać ostrej papryki, soli, pieprzu – wedle potrzeby. Jeśli go doprawiasz, podgrzewaj go jeszcze kilka minut, mieszając, żeby smaki się połączyły.

Gotowy sos przelewaj do słoików, zostawiając ok. 1 cm od góry. Słoiki zakręć.

Słoiki ustaw (normalnie, nie do góry nogami!) w piekarniku. Rozgrzej go do 120C i zostaw po tym czasie włączony na 30 minut. Potem wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwi. Kiedy słoiki ostygną, możesz je wyjąć, nakleić etykiety i odstawić na półkę w kuchni, spiżarni czy piwnicy.

baza-do-leczo-gorne-3

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/baza-leczo-cukinia/
YouTube2k
Instagram5k

5 komentarzy

  1. Joanna 'Ptasia' Straburzyńska Reply

    Ania, i serio serio skórek pomi po zmiksowaniu nie czuć…?

  2. Leczo zawsze lepsze od zupy, ale pewnie w słoiki by u mnie nie dało zrobić, raczej na takie podstawowe, codzienne potrzeby 🙂
    Każdy ma jakiś własny przepis na nie i każdy jest dobry.

    • Anna Gidyńska Reply

      Dla mnie leczo to raczej danie główne, nie zupa, a ponieważ zrobiłam zapasy, kiedy warzywa były smaczne i niedrogie, to jestem gotowa na jesień i zimę 🙂

Leave a Reply