Błyskawiczny pasztet francuski

Nagle okazało się, że święta jednak będą u Ciebie? Być może nie masz czasu na zrobienie pasztetu w typowy sposób, ale mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny pasztet francuski – wszyscy będą się zachwycać!

Błyskawiczny pasztet francuski – przepis

  • ok. 0.5 kg mięsa z rosołu
  • 100-150 ml rosołu
  • 3 łyżki ostrej musztardy francuskiej

Ugotuj rosół / bulion – wrzuć do garnka około 1 kg mięsa (kawałki kurczaka, chudej wieprzowiny – wszystko, co masz pod ręką. Ja zwykle mrożę takie kawałki i potem z nich robię bulion) i włoszczyznę (kawałek pora, selera, marchwi, pietruszki naciowej), dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso i warzywa. W tym przepisie warzyw nie używamy, a bulion zostanie na później, jako baza do zup i sosów.

Mięso oczyść ze wszystkich chrząstek i ewentualnych kawałków kości. Wrzuć do pojemnika blendera, dolej rosół, musztardę i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby, dodaj więcej rosołu – konsystencja musi być stała, ale gładka, do rozsmarowywania na pieczywie.

Pasztet można przechowywać w słoiku, w lodówce, około tydzień. Możesz też zrobić mini-opakowania i rozdać gościom przy pożegnaniu.

Leave a Reply