Jak być może dało się zauważyć, lubię pasztet i piekę go dwa razy do roku (na Boże Narodzenie i Wielkanoc). Jest to zadanie nawet nie tyle trudne, co żmudne, bo mięso trzeba kupić, ugotować, ostudzić, pokroić… I tak dalej (dokładny przepis na pasztet podawałam, także na wersje smakowe). Czy nie da się szybciej?

 Błyskawiczny pasztet włoski – przepis

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżka pesto czerwonego
  • 2 jajka
  • kilka pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Mięso zmieszać z jajkami, pesto, pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki, piec około godziny.

Oczywiście, nie ma to tak idealnie gładkiej konsystencji, jak prawdziwy pasztet, ale jeśli ktoś ma mięso mielone w domu i na myśl o, dajmy na to, chili con carne czy hamburgerach robi się zielony, to bardzo proszę.