Wigilia to jeszcze dzień bez mięsa (bardziej z uwagi na tradycję), ale potem zaczyna się Boże Narodzenie. Przepisy na mięso na pewno się przydadzą. Niektóre są bardziej klasyczne, inne odważniejsze. Kilka jest czasochłonnych, ale wiele z nich wymaga minimalnego przygotowania, więc zrobisz je mimochodem. Zapraszam!

Boże Narodzenie przepisy na mięso: pasztety

Błyskawiczny pasztet włoski robi się naprawdę szybko. Jest przepyszny!

Jeśli lubisz nietypowe smaki, to domowy pasztet na 5 sposobów na pewno Cię ucieszy.

Dla wielbicieli klasyki – pasztet klasyczny, z gałką muszkatołową.

Błyskawiczny pasztet francuski – jeśli naprawdę nie masz już czasu.

Boże Narodzenie przepisy na mięso: szynki i schaby

Szynka w winie – pachnąca, aromatyczna (oliwa truflowa!)

schab z ziolami

Schab z ziołami i musztardą – na ciepło i na zimno doskonały.

Pieczona szynka – sok cytrynowy dodaje jej aromatu.

Pieczeń w musztardzie – proste, efektowne podanie mięsa.

Boże Narodzenie przepisy na mięso: mięso na ciepło

Królik pieczony w musztardzie – lżejszy niż wieprzowina, mniej oczywisty niż kurczak.

Zrazy po włosku – nietypowe podejście do polskiej klasyki.

Duszona wołowina z wolnowaru – delikatne mięso, które docenią osoby na diecie.

Wołowina po burgundzku – postaw garnek na stole, nalej wszystkim po kieliszku wina i obiad gotowy.

wolowina w sosie cebulowym

Wołowina w sosie cebulowym – wyjątkowy smak sosu, o wiele lepszy niż z torebki.

Schabowe w ziołach – aromatyczne, z wyjątkowym sosem.

Pieczona wieprzowina w sosie – pikantne mięso dla głodnych.

Mięso pieczone w piekarniku – na ciepło i na zimno doskonałe.