Wygląda bardzo elegancko, ale to naprawdę banalne danie i świetny sposób na zużycie starego pieczywa. Bruschetta z pomidorami sprawdzi się jako błyskawiczna przekąska, kiedy nagle zapowiedzą się goście.

Bruschetta z pomidorami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 bułki orkiszowe
  • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
  • kilka ząbków czosnku
  • garść świeżej pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • spray do smażenia
  • sól
  • pieprz

bruschetta-z-pomidorami-02

Bruschetta z pomidorami – przepis

Bułkę akurat miałam świeżą, ale to nie szkodzi. Pokroiłam ją w cienkie kromki, lekko spryskałam sprayem do smażenia i zapiekłam w grillu do zrumienienia.

W międzyczasie posiekałam pomidory, czosnek i pietruszkę, doprawiłam solą, pieprzem i oliwą. Kiedy pieczywo było gotowe, nakładałam na nie po trochu warzyw.

bruschetta-z-pomidorami-04

Bruschetta z pomidorami – uwagi

czosnkiem można natrzeć pieczywo, a nie dodawać do pomidorów
pietruszkę można zastąpić bazylią (to będzie wersja klasyczna)
do pomidorów można dodać trochę posiekanych anchois
jeśli pomidory są b. wodniste, można usunąć gniazda nasienne przed posiekaniem

Aha, ważna rzecz: bruschetta wymawiamy [brus’ketta], nie [bruszczetta].