Dziś piątek, więc może coś bez mięsa? Zamiast typowej w Polsce piątkowej ryby, proponuję danie wegetariańskie – cieciorkę z kaszą. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i sycące.

Cieciorka z kaszą: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 4 łyżki bulguru
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 fenkuł
  • 1 duża czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek (u mnie były to oliwki suszone – polecam!)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Cieciorka z kaszą: przepis

Odciąć zielone pędy z fenkułu i posiekać.

Oliwki pozbawić pestek, posiekać miąższ.

Cieciorkę odcedzić, opłukać.

Fenkuł i cebulę poszatkować, wrzucić na oliwę. Dusić aż się skarmelizuje, dodać cieciorkę, sok z cytryny, oliwki i kolendrę, poddusić jeszcze kilka minut.

Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać bulgur, sól i pieprz. Zagotować. wyłączyć palnik. poczekać aż bulgur wchłonie sok.

Na talerzu ułożyć bulgur, na tym mieszankę warzyw i cieciorki. Posypać koperkiem z fenkułu.