Co brać do pracy: hummus, kurczak, kuskus

Przekonałam się, że słoiki to bardzo dobry sposób na przewożenie gotowych porcji – w ten sposób wiadomo, jak i co brać do pracy. A przy okazji wygląda to dobrze.

Hummus, kurczak grillowany i kuskus to bardzo prosty zestaw, ale smak hummusu dla wielu z nas wciąż jest egzotyczny. To dobrze, bo dzięki temu nie nudzi się nam takie jedzenie.

Na spód słoika nałożyć 2 spore łyżki hummusu. Można użyć gotowego albo zrobić hummus samodzielnie.

Na to nałożyć 2 łyżki pokrojonego w kostkę, zgrillowanego filetu z kurczaka. Filet można też upiec w piekarniku. Wystarczy natrzeć go solą i pieprzem, ale w zasadzie każdy zestaw przypraw będzie pasować.

Na to nałożyć 2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidora. Polecam pomidory malinowe, są już w większości sklepów, a ich smak jest wyjątkowy.

Resztę słoika uzupełnić kuskusem z warzywami – według tego przepisu. Zamiast pietruszki można użyć bazylii lub mięty – szczególnie z tym drugim ziołem sałatka jest odświeżająca.

Ten pomysł na to, co brać do pracy, może wyglądać na czasochłonny, ale jeśli to samo (może nie w słoiku) podasz wieczorem na kolację, rodzina będzie zachwycona, a spakowanie resztek do słoika to naprawdę 5 minut.

Leave a Reply