Są dania, których lepiej nie odgrzewać i są takie, które na odgrzewaniu tylko zyskują. Poniższy łosoś z ryżem do nich należy.

Łosoś z ryżem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100g ryżu brązowego
  • 100g rukoli
  • 35g fety
  • 500g łososia (filet ze skórą)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny

Łosoś z ryżem – przepis

Uwaga: potrzebna będzie patelnia z pokrywką.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Łososia oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy rybę 2-3 minuty skórą do dołu. Zdejmujemy z patelni.
Ugotowany w międzyczasie ryż wrzucamy na patelnię, dodajemy rukolę i fetę, mieszamy. Na tym kładziemy rybę skórą do góry, przykrywamy i dusimy na średnim gazie 3-4 minuty (ryba ma być ledwo ścięta, nie wysuszona!).
Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i sokiem z cytryny.
Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.