Sałata nicejska to danie, którego dokładny przepis trudno określić. Różnią się wersje dotyczące rodzaju sałaty, tuńczyk często występuje z anchois, są też podzielone zdania na temat wykorzystania ziemniaków (gotowanych).

Mnie tak naprawdę chodziło o to, żeby danie wyglądało ładnie w pudełku – jak powyżej. Dlatego nie nazywam tego dania sałatką nicejską – o niej piszę w tym przepisie.

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g rukoli lub innej, ulubionej sałaty
  • garść czarnych oliwek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączona
  • 2 jajka, gotowane na twardo
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 spore pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami – przepis

Rukolę rozkładamy na spodzie.

Następnie układamy pokrojone w plasterki oliwki, tuńczyka, jajko pokrojone w plasterki, ogórki posiekane w kostkę i pomidor, też posiekany w kostkę.

Lekko skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Przed podaniem, można doprawić solą i pieprzem według potrzeb.