Co brać do pracy: warstwowa sałatka z kurczakiem

Warstwowa sałatka z kurczakiem to zwykle sałatka gyros. U mnie nieco inny przepis, o wiele zdrowszy i równie smaczny. I dodatkowo, przepis na niesamowity sos z pieczonego czosnku. Nie, nie pachnie ani nie smakuje jak siekany czosnek. Kto ma ochotę?

Warstwowa sałatka z kurczakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g ryżu brązowego
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 filetu z kurczaka (około 300 g)
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • 2 główki czosnku
  • 120 ml oliwy
  • 60 ml octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić.

Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką, lekko skropić oliwą.

Uciąć górną część czosnku tak, żeby ząbki były od góry otwarte. Lekko spryskać oliwą.

Wstawić i mięso, i czosnek do piekarnika (w brytfannie, najlepiej wyłożonej folią aluminiową) na 25 minut.

Po tym czasie wyjąć mięso i czosnek, jedno i drugie zostawić do wystudzenia.

Posiekać pomidory i sałatę, odstawić w osobnych miseczkach.

Przestudzone mięso pokroić w kostkę.

Z główek czosnku wyjąć upieczone ząbki, dodać oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować na gładko.

Do słoików wlać po łyżce sosu (reszta sosu wytrzyma w lodówce około 3-4 dni), rozłożyć kolejno po połowie ryżu, pomidorów, kurczaka i sałaty. Zakręcić szczelnie słoiki, zabrać do pracy, na uczelnię albo na piknik.

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial