Kurczak w panierce na blogu o zdrowym odżywianiu? Tak, bo jeśli umiejętnie przygotować to danie, to będzie nadal bardzo smaczne i całkiem zdrowe. Przygotowanie nie zajmie dłużej niż wycieczka do najbliższego KFC czy innego tego typu miejsca, więc nie ma co szukać wymówek. Polecam!

Domowe KFC: składniki

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki płatków owsianych (albo orkiszowych, byle nie instant, tylko najzwyklejszych)
  • 2 łyżki domowej przyprawy cajun
  • łyżka neutralnego oleju (np. rzepakowego)
  • 300 ml przecieru z pomidorów (takiego w kartonie, musi być w miarę płynny)
  • 2 łyżki dymu w płynie (do kupienia w Kuchniach Świata) lub 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego low-fat
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

Domowe KFC: przepis

Kurczaka osuszyć*, oczyścić z błon, kawałków tłuszczu etc. Pokroić w paski – z fileta powinno wyjść (po odcięciu tej polędwiczki pod spodem) 4 do 5 kawałków.

Zmiksować płatki z przyprawą cajun.

Rozgrzać patelnię, rozgrzać olej.

Kawałki kurczaka obtoczyć w mieszance płatków i przypraw, smażyć po około 3-4 minut z każdej strony. Obracać delikatnie, żeby panierka nie odleciała.

W międzyczasie wlać do garnka przecier, dym w płynie i sos Worcestershire, zagotować, redukować aż zgęstnieje. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać łyżkę syropu z agawy lub miodu.

Zmiksować czosnek, majonez i jogurt grecki.

Osobno zmieszać musztardę i resztę syropu z agawy / miodu.

Kurczaka po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik, żeby wchłonął zbędny tłuszcz (nie, żeby tego tłuszczu było dużo).

Domowe KFC: uwagi

Jeśli osuszysz filet z kurczaka, panierka będzie do niego lepiej przylegać.

Jeśli wolisz, możesz też upiec kurczaka w piekarniku (200C, termoobieg, ok. 15 minut) –