Domowe lasagne to coś, co robię stosunkowo rzadko, bo wymaga wiele pracy. Udało mi się jednak wypracować w miarę prosty przepis. Nie ma tu gęstego, mącznego sosu beszamelowego, bo go nie lubię. Zamiast tego ze zwykłego sera białego powstaje świetna masa serowa (postaraj się nie zjeść za dużo przed dodaniem do lasagne!)

Domowe lasagne – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • 18 płatów lasagne, gotowych (z semoliny lub z mąki pełnoziarnistej)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 przeciery pomidorowe (po 30 g)
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki + 1 łyżka oliwy
  • 500 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 g tartego parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • 200 g tartej mozzarelli

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni.

Posiekać cebulę i czosnek, dodać na patelnię, dusić 3 minuty.

Dodać mięso, smażyć aż przestanie być różowe.

Dodać pomidory, przecier, bazylie, oregano i sos Worcestershire. Wymieszać, dusić 15 minut.

Teraz włączyć piekarnik, rozgrzać do 200C.

W dużym naczyniu zmiksować ser biały, jajka, tarty parmezan, pietruszkę i świeżą bazylię (z grubsza posiekane).

Pozostałą łyżką oliwy natłuścić spód i ścianki naczynia do zapiekania.

Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (czyli 6).

Delikatnie przełożyć na to sos mięsny.

Przykryć drugą porcją płatów makaronu.

Rozprowadzić masę serową.

Przykryć trzecią porcją makaronu lasagne.

Posypać tartą mozzarellą.

Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika.

Po 25 minutach zdjąć folię, włączyć dopiekanie od góry na 10 minut (czas może się delikatnie różnić w zależności od tego, jak zachowuje się Twój piekarnik, miej to na uwadze)

Wystawić, lekko przestudzić  -wtedy domowe lasagne nie rozpadnie się przy krojeniu.

Podawać z zieloną sałatą.