Hummus to jedna z moich ulubionych past – przekąsek, dobra i z warzywami (Faza 1 diety South Beach), i z pełnoziarnistą pitą (Faza 2 diety South Beach), i z mięsem. Przepis na domowy hummus jest bardzo prosty, więc warto robić go samemu i zawsze mieć w lodówce zapas.

Domowy hummus – składniki

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka stołowa tahini (do kupienia w wielu sklepach z żywnością z różnych stron świata, ale też na wielu tego typu stoiskach w dużych supermarketach, np. Piotr i Paweł)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody
  • 3-4 łyżki oliwy

Domowy hummus – przepis

Cieciorkę opłukać, osączyć, ewentualnie zostawić kilka ziarenek do dekoracji. Dodać resztę składników, miksować do gładkości.

Domowy hummus – uwagi

Ja używam do zmiksowania składników wysokiego naczynia, które dostałam razem z blenderem – wtedy łatwo nalać tyle wody, żeby przykryła połowę cieciorki, a po dodaniu reszty składników, uzupełnić to oliwą. Jeśli nie masz takiego naczynia, dodawaj po trochu wody i oliwy – konsystencja musi być zwarta, ale taka, żeby nie było problemu z nabraniem hummusu kawałkiem chlebka pita czy słupkiem ogórka.

Mój kolega robi doskonały hummus bez oliwy. Spróbowałam – wychodzi świetny, ale na następny dzień jest już mniej smaczny, być może to kwestia dodatku oliwy, która lepiej utrzymuje konsystencję pasty.