Domowy kebab z kurczaka? To nic trudnego. Użyj mojego przepisu – nie będziesz chciała wracać do budki z kebabem!

Domowy kebab z kurczaka: składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 1 kg filetu z ud kurczaka, bez kości
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

domowy kebab z kurczaka

Domowy kebab z kurczaka: przepis

Przygotuj pudełko ze szczelnym zamknięciem – użyjesz go do marynowania kurczaka. Możesz w nim od razu umieścić mięso.

Zmieszaj w słoiku składniki marynaty, zakręć słoik i wymieszaj dobrze zawartość. Wlej do pudełka z kurczakiem, zamknij je dokładnie i potrząsaj tak długo, aż marynata będzie pokrywać całość mięsa.

Odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200C.

Kurczaka w marynacie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie wyjmij, ostudź, pokrój na wąskie paski. Podawaj z pitą, hummusem, kuskusem z warzywami.

Domowy kebab z kurczaka: uwagi

Najlepiej jest zamarynować mięso na noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, to 2-3 godziny będą OK.

Kebab z kurczaka można mrozić (przed pokrojeniem).