Zbilansowana dieta to taka, która pozwala wyeliminować wilczy głód i niezdrowe zachcianki. Poza tym, można zrobić zdrowszą wersję niezdrowego dania – np. frytki ze słodkich ziemniaków.

Frytki ze słodkich ziemniaków – przepis

proporcje na 2-4 porcje

  • 1 słodki ziemniak (ok. 300-400 g)
  • spray do smażenia (oliwa w sprayu)
  • sól
  • słodka papryka w proszku

Nagrzać piekarnik do 150C.

Ziemniak obrać, pokroić w cienkie paski (na pół, potem w plastry, każdy z plastrów na kilka kawałków wzdłuż).

Posypać solą i papryką, rozłożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika na jakieś 30 minut, aż będą miękkie w środku, lekko podpieczone na zewnątrz.

Podawać z sosem majonezowym (majonez, musztarda Dijon, jogurt grecki, sok z cytryny, ewentualnie kapary i anchois).