Guacamole, sos z awokado, znamy dobrze i w zasadzie można kupić całkiem niezłe gotowe, ale domowe ma zupełnie inny smak niż to ze słoika – no i jest doskonałym sposobem na zużycie awokado, które właśnie osiągnęło swój najlepszy dzień i potem będzie już tylko pożywką dla dżdżownic. A ponieważ ostatnio w wielu sklepach kupowałam bardzo smaczne awokado, to odświeżam przepis.


Guacamole – sos z awokado – składniki

  • 1 awokado
  • 1 pomidor lub 3-4 koktajlowe
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól

Guacamole – sos z awokado – przepis

Awokado przekroić na pół, miąższ wyjąć do miski i ugnieść widelcem – jeśli chcesz, możesz najpierw pokroić miąższ w kostkę i ugnieść całość tylko częściowo. Skropić sokiem z limonki, inaczej zacznie ciemnieć.

Pomidora pokroić w kostkę, cebulę w drobniutką kostkę. Dodać do awokado. Doprawić całość sosem tabasco i solą, wymieszać.

Guacamole – sos z awokado – uwagi

Guacamole świetnie nadaje się do dań meksykańskich, jak quesadilla z kurczakiem (ale wtedy pomiń już awokado w tym przepisie), enchilada oraz chili con carne. Ale jeśli chcesz, możesz zjeść je na kanapce. Guacamole w lodówce wytrzyma (w szczelnym pojemniku) do 2 dni.