Indyjski kurczak z wolnowaru

Normalnie butter chicken to raczej skomplikowane i czasochłonne danie, ale wolnowar sprawia, że robi się (prawie) samo. Indyjski kurczak z wolnowaru nie jest bardzo ostry, więc polubią go nawet osoby, które nie przepadają za pikantnymi potrawami.

Indyjski kurczak z wolnowaru – przepis

proporcje na 8 porcji

  • 1 kilogram fileta z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki garam masala
  • 30 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml sosu pomidorowego (passata)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (gęsty, z puszki lub słoika)
  • 100 ml wody
  • sól
  • pieprz

Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs, zmieszać sok z cytryny, sól i chili, zamarynować w tym kurczaka. Co najmniej na godzinę, najlepiej przez noc.

Następnego dnia zmieszać kurczaka z jogurtem, imbirem i garam masala, wrzucić do wolnowara.

Cebulę posiekać. Rozgrzać na patelni masło, podsmażyć cebulę, dodać posiekany czosnek, kolendrę i paprykę w proszku. Dodać do wolnowara.

Dolać pomidory i przecier, wymieszać. Dodać wodę TYLKO jeśli całość jest bardzo gęsta.

Ustawić wolnowar na “high” na 4-5 godzin. Po tym czasie sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany – jeśli nie, przedłużyć czas o kolejną godzinę. Doprawić solą i pieprzem wedle potrzeby, podawać na ciepło.

Udostępnij wpis:

3 komentarze

  1. A co jak się nie ma wolnowaru? 🙂

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial