Bazą jest tu dobrze doprawione mięso. Co można z niego zrobić? Kotlety mielone, klopsiki, burgery – możliwości jest sporo.

Inne kotlety mielone

proporcje na kilkanaście porcji

  • 1,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 2 pęczki pietruszki
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Pietruszkę i cebulę posiekać, dodać do mięsa. Doprawić, domieszać jajka i ser, dobrze wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 200 C.

Brytfannę spryskać sprayem do smażenia. Z mięsa formować nieduże kulki i układać na blasze. Piec około 10 minut w 200C. Podawać na ciepło, z sosami (na zdjęciu tzatziki, guacamole i hummus) i np. pieczonymi ziemniakami.

Inne pomysły:

1. zrobić burgery. Ja zrobiłam – i zamroziłam surowe. Papier do pieczenia pokroiłam w prostokąty. Między 3 kawałki włożyłam 2 porcje mięsa uformowane w kształt burgera, zapakowałam w foliową torebkę i włożyłam do zamrażarki.

2. w międzyczasie zrobić sos – poddusić cebulę, czosnek i warzywa (np. paprykę, cukinię), dodać puszkę pomidorów. Kiedy kotleciki będą gotowe (po wyjęciu z piekarnika), dodać do sosu, dusić około 20 minut, żeby smaki się połączyły.

3. dodać do sosu pomidorowego, zagotować makaron.