Kaczka po pekińsku to danie, które wymaga masy pracy i przygotowań. W restauracji zwykle zamawia się je ze sporym wyprzedzeniem. Nie upiekłabym całej kaczki, ale mam sposób na to, jak podać najlepsze, najsmaczniejsze kąski niewielkim wysiłkiem. Masz ochotę spróbować?

Kaczka po pekińsku – składniki

proporcje na 4-6 przystawek

  • podwójny filet z kaczki
  • 3+3 łyżki sosu sojowego
  • 2+2 ząbki czosnku
  • świeży imbir (ilość taka sama jak czosnku)
  • 1 duży ogórek
  • papier ryżowy
  • słoik konfitury śliwkowej (najlepiej domowej)

Kaczka po pekińsku – przepis

Obrać czosnek i imbir, zmiksować z sosem sojowym (połowa każdego ze składników), w tym zanurzyć mięso z kaczki. Odstawić na 1 dzień do lodówki.

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200C.

Konfiturę śliwkową zmieszać w rondelku z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i imbirem (druga połowa każdego ze składników), lekko zredukować i odstawić na bok.

Kaczkę razem z sosem włożyć do naczynia żaroodpornego, piec około godziny – mięso musi być miękkie.

Mięso wyjąć z naczynia, wystudzić, rozdzielić na pojedyncze włókna.

Ogórek pokroić w cienkie paseczki.

Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie. Na każdy nakładać porcję kaczki i porcję ogórka, zawijać i podawać.

Kaczka po pekińsku – uwagi

Mięso trzeba zamarynować na 1 dzień przed planowanym podaniem.

Kaczkę po pekińsku można podać z resztą sosu z pieczenia, można z samym sosem sojowym, można też z sosem śliwkowym.

Jeśli jesteś na 1 Fazie diety South Beach, kaczka po pekińsku może być dla Ciebie – pomiń sos śliwkowy, a zamiast w papierze ryżowym, kaczkę jedz w łódeczkach z liści sałaty rzymskiej lub cykorii.