Sałata z indykiem to nuda? Spróbuj do tego bardzo nietypowy sos z pomidorów.

Kalifornijska sałata z indykiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty
  • 2 pomidory czerwone
  • 2 pomidory żółte
  • sok z 1/2 limonki
  • 300 g wędliny z indyka (w kawałku)
  • 1/2 awokado
  • 50 dag mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Pokroić czerwone pomidory z grubsza w kostkę, dolać sok z limonki i oliwę (niedużo), zmiksować. Doprawić do smaku.

Sałatę, umytą, osuszoną i porwaną na kawałki, ułożyć na talerzach. Polać 1/2 sosu z pomidorów. Pokroić w kostkę indyka, mozzarellę i awokado, rozsypać na sałacie. Pokroić żółte pomidory w półplasterki, rozsypać na sałacie. Polać resztą sosu.