Lubię niewyszukane dania. Zapiekana kanapka to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad czy kolację. Ma też tę zaletę, że można spakować do niej prawie wszystko, co znajdzie się w lodówce. Kanapki z awokado i kurczakiem możesz wzbogacić garścią rukoli czy szpinaku, kurczaka zastąpić wędliną, a surowego pomidora – suszonym. Smacznego!

Kanapki z awokado i kurczakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 4 kawałki pieczywa tostowego
  • 1/2 awokado
  • kawałek (ok. 100g) grillowanego kurczaka
  • 1/2 pomidora
  • łyżka musztardy francuskiej (czyli z widocznymi ziarnami)

Rozgnieść awokado na 2 kawałkach chleba.
Pokroić w plastry kurczaka, rozłożyć na awokado.
Posmarować musztardą.
Ułożyć plastry pomidora.
Następnie przykryć drugą kromką chleba i grillować do uzyskania pożądanego koloru.
Przekroić na pół po skosie, podawać na ciepło lub zimno.

Kanapki z kurczakiem i awokado to doskonały pomysł na obiad do pracy!