Krewetki po kreolsku –  na zimę w sam raz. Ciepłe, treściwe, idealne z ryżem. To też danie, które świetnie pasuje do podania, kiedy przychodzą do nas goście.

Krewetki po kreolsku: składniki

(proporcje na 6 porcji, jeśli ma to być przystawka i 4, jeśli ma to być danie główne)
  • 50 dag krewetek, obranych
  • 4 plastry boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania selera naciowego lub 1 zielona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • sos z ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • 1 duża lub 2 średnie cebule


Krewetki po kreolsku: przepis

Krewetki, jeśli mrożone, odmrozić (wyrzucić na sitko i polewać zimną wodą tak długo, aż nie będą twarde).

Plastry boczku pokroić na 2-3 kawałki każdy, wrzucić na patelnię, usmażyć na chrupko, wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem. Kiedy wystygną, pokruszyć na kawałki.

W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego posiekaną cebulę z czosnkiem, poddusić kilka minut. Następnie wrzucić pokrojone seler i paprykę, poddusić do miękkości. Wlać pomidory, doprawić sosem z papryki, solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut. Dodać krewetki, dusić kolejne 5 minut.

Krewetki po kreolsku: uwagi

Podawać posypane pokruszonym boczkiem. Jak pisałam powyżej, ryż do tego dobrze pasuje, ale można i bez ryżu (wtedy pasuje do Fazy 1 Diety South Beach).