Kurczak Buffalo to danie, które pokazywałam tu kilkakrotnie. Dziś przepis na kurczaka Buffalo w wersji dla leniwych i zabieganych – czyli z wolnowaru.

Kurczak Buffalo z wolnowaru – składniki

proporcje na 8 – 10 porcji

  • 1,5 kg fileta z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • 5 łyżek sosu z ostrej papryki

Kurczak Buffalo z wolnowaru – przepis

Kurczaka włożyć do wolnowaru. Dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę, obrany czosnek i liście laurowe, zalać bulionem.

Przykryć, włączyć wolnowar na 4 godziny na program „2” (czyli mocniejszy).

Po tym czasie kurczak będzie wyglądać tak:

Wyjąć kurczaka (ostrożnie, może się rozpadać), wyrzucić cebulę, czosnek i liście, odlać do naczynia jakieś 100 ml bulionu. Z reszty można zrobić bazę do zupy.

Kurczaka podrzeć na drobne kawałeczki przy pomocy dwóch widelców:

Wrzucić z powrotem do wolnowaru, dolać odlany wcześniej bulion i ostry sos z papryki.

Wymieszać, wstawić wolnowar na program „2” na kolejną godzinę.

Po tym czasie kurczak jest gotowy. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele – można go jeść w sałacie, w kanapce, dodać do sosu pomidorowego… Niebawem w blogu więcej pomysłów na kurczaka Buffalo.