Kurczak czy indyk to mięso o delikatnym smaku, które łatwo poddaje się przyprawianiu. Kurczak po diabelsku wymaga tylko kilku składników i kilku minut na grillu. Docenią go wszyscy, którzy lubią zdecydowane smaki.

Kurczak po diabelsku – składniki

proporcje na 6 – 8 osób

  • 6-8 kotletów z kurczaka lub indyka, rozbitych tak, żeby były tej samej grubości
  • 1 łyżka harissy (ostra pasta z papryki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Kurczak po diabelsku – przepis

Czosnek posiekać, wymieszać z harissą i sosem sojowym. Zamarynować w tym mięso na co najmniej godzinę (jeśli masz czas, może być nawet przez noc) – przechowując w lodówce.

Grillować po około 3-4 minuty z każdej strony.

Podawać z lekką sałatą, ew. sosem tzatziki.