Najprostszy sposób na niedzielny obiad. Zresztą, nie musi być niedzielny. Kurczak w cytrynach nie wymaga długiego marynowania, gotowania, obsmażania – wystarczy kilkadziesiąt minut w piekarniku i jest gotowy.

Kurczak w cytrynach – przepis

proporcje na 8 porcji
  • 8 ćwiartek z kurczaka
  • 2 duże cytryny
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy lub spray do smażenia
  • 1 łyżka papryki (w płatkach, ostrej, słodkiej lub mieszanki – wedle uznania)
  • sól
  • pieprz

Przygotować duże naczynie do zapiekania – takie, w którym całe mięso zmieści się w jednej warstwie. Jeśli nie masz, użyj dwóch.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Cytryny pokroić w ósemki, a potem na pół, cebule w półplasterki. Wymieszać w naczyniu do zapiekania, dodać paprykę i oliwę.
Na tym ułożyć kurczaka. Posypać solą i pieprzem, spryskać sprayem do smażenia albo posmarować oliwą.
Piec godzinę na dolnej półce, po tym czasie przestawić na górną na 30 minut, żeby kurczak się zrumienił. Można podlać sosem spod kurczaka.Wyjąć, podawać na ciepło, najlepiej z kaszą lub ryżem, żeby zebrać sos.

kurczak w cytrynach