Kurczak w sosie kaparowym to nietrudne danie z bardzo efektownym sosem. Trzeba tylko lubić kapary.

Kurczak w sosie kaparowym: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1 cytryny
  • 3 szalotki małe lub 2 większe
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • 50 ml bulionu
  • olej rzepakowy

Kurczak w sosie kaparowym: przepis

Kurczaka obtoczyć w soli, pieprzu, mące, usmażyć do zrumienienia, wyjąć.

W tym samym naczyniu podgrzać trochę oleju, na to wrzucić kapary i posiekane szalotki, dusić minutę, potem wlać bulion i sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia i odparowywać do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Kurczak w sosie kaparowym: uwagi

Gdyby jakimś sposobem trochę tego sosu zostało, można użyć go jako dressing do sałaty.

Jeśli lubisz kapary, może Cię zainteresować mój przepis na sałatę ze stekiem, sos z anchois i kaparami czy sałatkę z pomidorów z grzankami.