Kuskus z warzywami

Pisałam już dziś o kuskusie jako o dodatku. Jest to też baza do stworzenia pełnoprawnego dania. Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Zrób jeszcze dziś!

Kuskus z warzywami – przepis

proporcje na 2 duże lub 4 mniejsze porcje

  • 5 łyżek kuskus
  • wrzątek (tyle, żeby przykrył kuskus)
  • 1 papryka lub 2 połówki papryki w różnych kolorach
  • 1 średni ogórek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 5 minut.

W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pokroić w kostkę paprykę i ogórek, posiekać pietruszkę. Kiedy kuskus zmięknie, dosypać warzywa i pietruszkę, dolać sos, wymieszać.

Kuskus z warzywami nie nadaje się do mrożenia, ale w lodówce wytrzyma 1-2 dni. Możesz dodać do niego grillowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, podać go z mięsem na ciepło.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/kuskus-z-warzywami/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply