Lasagne z cukinii

O tym, że prawdziwe domowe lasagne wcale nie musi być z beszamelem, już pisałam – sprawdź mój przepis. Robiłam też inne wersje – np. lasagne z kurczakiem albo lasagne z wolnowaru. Dziś coś, czym zachwycił się mój przepadający za mięsnym, klasycznym lasagne konkubent: lasagne z cukinii.

Lasagne z cukinii – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 3-4 cukinie
  • 1 opakowanie ricotty (200 g)
  • 200 g sera białego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • oliwa

lasagne z cukinii

Co do cukinii – lepiej więcej, niż mniej. Za pierwszym podejściem zabrakło mi cukinii i byłam zła. Na tyle, że zrobiłam lasagne z cukinii ponownie – tylko po to, żeby zrobić lepsze zdjęcia. Jeśli zostanie trochę cukinii, nie szkodzi, na końcu przepisu podaję, co z nią zrobić.

Rozgrzej piekarnik do 175C.

Cukinię umyj, odkrój końcówki, pokrój wzdłuż w plastry. O dziwo, mandolina nie sprawdziła się tu najlepiej, o wiele wygodniej było mi pokroić warzywo nożem. Wrzuć plastry cukinii do miski, zasyp solą, odstaw. Kawałki, których nie da rady już pokroić w plasterki, posiekaj drobno, odstaw na potem.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj na patelnię, posyp ostrą papryką, duś około 5 minut. Dodaj pomidory i ewentualnie resztę cukinii (tę posiekaną). Duś około 45 minut aż zgęstnieje, po czym zmiksuj blenderem.

Wymieszaj ricottę z białym serem, dopraw solą i pieprzem.

Odsącz, przepłucz plastry cukinii.

Do naczynia do zapiekania wlej 2-3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadź po dnie.

Na każdy plaster cukinii nakładaj trochę masy serowej i trochę sosu pomidorowego. Zwijaj i ustawiaj na sztorc, ciasno, żeby się nie porozwijały.

Zetzryj na dużych oczkach tarki mozzarellę, posyp lasagne z cukinii.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Podawaj na ciepło.

Jeśli zostało Ci trochę plastrów cukinii i sosu pomidorowego, posiekaj plastry, dodaj je do sosu, duś 15 minut. Po tym czasie możesz sos zamrozić albo zawekować.

lasagne z cukinii

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial