Przepadam za kuchnią włoską. Lasagne jest może czasochłonne, ale ponieważ lubi je każdy w mojej rodzinie, to robię je regularnie. Przez lata doszłam do sprawdzonego przepisu na domowe lasagne. Ale moja przyjaciółka Dana, z którą regularnie rozmawiam o gotowaniu powiedziała mi, że robi też wersję lasagne z kurczakiem. Musiałam spróbować – i faktycznie, jest świetne!

Lasagne z kurczakiem – przepis

proporcje na 2 foremki, powierzchnia spodu ok. 3 płaty lasagne

  • 1 filet podwójny z kurczaka
  • 500 g sera białego
  • 100 g parmezanu
  • 1 opakowanie 450 g szpinaku
  • oliwa
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml przecieru
  • 1 cebula duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie lasagne z semoliny lub mąki pełnoziarnistej (ale lepiej kup dwa, gdyby miało Ci zabraknąć 1 czy 2 płatów)
  • oliwa w sprayu
  • 150 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

lasagne z kurczakiem

Szpinak wrzuć na patelnię z pokrywką, odparuj, zmiksuj z białym serem i parmezanem, dopraw solą i pieprzem.

W międzyczasie oczyść i podziel filet z kurczaka, ugotuj go w wodzie z solą, pieprzem i liściem laurowym. Wyjmij kurczaka, porwij go dwoma widelcami na nieduże kawałki.

Włącz piekarnik na 200C.

Spryskaj patelnię (może być ta sama po szpinaku, najwyżej lekko ją przetrzyj) oliwą w sprayu. Posiekaj cebulę i czosnek, podduś 2-3 minuty, dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Duś około 20 minut. Po tym czasie dodaj kurczaka, wymieszaj, duś kolejne 20 minut.

Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach.

Spryskaj oliwą w sprayu formy do zapiekania.

Układaj: płaty lasagne, sos pomidorowy z kurczakiem, płaty lasagne, sos serowo-szpinakowy, płaty lasagne, sos pomidorowy z kurczakiem, płaty lasagne, sos serowo-szpinakowy, płaty lasagne, mozzarella.

Wstaw na 25 minut do piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, żeby łatwiej było lasagne z kurczakiem pokroić. Podawaj na ciepło, z zieloną sałatą.

lasagne z kurczakiem