Zamiast słodzonych nie wiadomo czym, plastikowych napojów kupowanych w zgrzewkach, proponuję podać na kinder balu czy garden party domową lemoniadę truskawkową, orzeźwiającą, zdrową i wyjątkowo smaczną.

Lemoniada truskawkowa – składniki

  • 2 cytryny
  • 400 g truskawek
  • zimna woda

Lemoniada truskawkowa – przepis

Pokroić cytryny na kilka kawałków, wrzucić do pojemnika blendera. Dodać truskawki i szklankę zimnej wody, zmiksować całość.
Powstałą miksturę porcjami po 3 łyżki stołowe wlewać na sitko o gęstych oczkach. Każdą przelewać szklanką wody – do uzyskania całej butelki lemoniady. To, co zostanie na sitku, wyrzucić.

Lemoniada truskawkowa – uwagi

Butelkę z lemoniadą wstawić do lodówki, schłodzić przed podaniem.
Z tych proporcji wyjdą co najmniej 3 litry lemoniady.