Tak naprawdę, to jest letnia sałatka z jednego z poprzednich przepisów, tyle że w wersji dla M., który nie lubi anchois ani kaparów. Ale ponieważ na pewno nie jest jedyny, to wrzucam ją w osobnym przepisie – oto letnia sałatka z salami.

Letnia sałatka z salami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 pomidor żółty
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • 2 garści sałaty, pociętej w paski
  • 2 garści grzanek
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka plasterków dobrej salami (ja kupuję tylko węgierską salami Pick)
  • świeża bazylia

Pomidory pokrój w kostkę, wrzuć na durszlak, ustaw na misce, w którą będziesz łapać sok z pomidorów. Lekko posól, mieszaj i dociskaj, aż uzyskasz kilka łyżek “wody” z pomidorów.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć grzanki i lekko podpiecz.

Do wody z pomidorów dodaj resztę oliwy. Powstały sos dopraw pieprzem – powinien być już wystarczająco słony.

Na talerzach rozłóż sałatę, na tym grzanki.

Wymieszaj w misce sos, pomidory i salami pokrojoną w półplasterki. Rozłóż równomiernie na grzankach.

Porwij bazylię na kawałki, rozsyp na sałatce. I już.