Inspirowana trochę panzanellą, letnia sałatka na zdjęciu powyżej to sposób na podanie całego mnóstwa warzyw na raz.

Letnia sałatka – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała)
  • 1 pomidor żółty
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • 2 garści sałaty, pociętej w paski
  • 2 garści grzanek
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 kapary
  • 1-2 filety anchois
  • garść świeżej bazylii

Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 15 minut.

Pomidory pokrój w kostkę, wrzuć na durszlak, ustaw na misce, w którą będziesz łapać sok z pomidorów. Lekko posól, mieszaj i dociskaj, aż uzyskasz kilka łyżek „wody” z pomidorów.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć grzanki i lekko podpiecz.

Do wody z pomidorów dodaj resztę oliwy, kapary i anchois. Lekko pognieć kapary i anchois w sosie – tak, żeby smaki się połączyły.

Na talerzach rozłóż sałatę, na tym grzanki.

Wymieszaj w misce sos, pomidory i odsączoną cebulę. Rozłóż równomiernie na grzankach.

Porwij bazylię na kawałki, rozsyp na sałatce.

Letnia sałatka nie powinna długo czekać na zjedzenie – bo wszystko zwiędnie. Jeśli nie wiesz, kiedy będziesz ją podawać, nie łącz składników na talerzach.