Błyskawiczne danie? Bardzo proszę! Łosoś pieczony „robi się” w zasadzie sam, a smakuje wybornie.

Łosoś pieczony w porach – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 600-700 g filetu z łososia (surowego, ze skórą)
  • 4 pory
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Pory przeciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Filet z łososia pokroić na 4 porcje.
Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika, odsunąć warzywa na boki tak, żeby pośrodku zmieściły się wszystkie porcje łososia. Rybę posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika na 10-15 minut (w zależności od grubości filetu – ale pamiętajmy, że lepsza ryba ledwo upieczona, niż nadmiernie wysuszona pieczeniem).
Rozdzielić pora i porcje łososia, podawać na ciepło. Łosoś pieczony w porach najlepiej smakuje, skropiony sokiem z cytryny. Możesz go podać z ryżem lub kaszą.