Łosoś pieczony z warzywami

Pinterest

Niechęć do gotowania bierze się najczęściej z braku czasu, czy raczej przekonania o tym, że gotowanie jest bardzo czasochłonne. Ale jest wiele potraw, które można zrobić w pół godziny – a to już naprawdę niewiele czasu. Łosoś pieczony z warzywami ma też tę zaletę, że można od razu zrobić więcej porcji i potem tylko odgrzewać całość, np. w kuchence mikrofalowej.

Łosoś pieczony z warzywami

proporcje na 6 porcji

  • około 1 – 1,2 kg filetu z łososia (bez skóry)
  • 4 spore ziemniaki*
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • otarta skórka z cytryny (albo suszona cytryna mielona, do kupienia w sklepach internetowych)



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości – ziemniaki i cukinię w półplastry, paprykę w kawałki.

* Jeśli jesteś na 1 Fazie diety South Beach, pomiń ziemniaki, możesz dodać więcej warzyw cukinii i papryki.

Zmieszać musztardę, oliwę i sok z cytryny, wylać to na warzywa, dobrze wymieszać.

Wrzucić warzywa do sporego naczynia żaroodpornego, wstawić na 20 minut do piekarnika.

 

Łososia pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny, odstawić na bok.

Po 20 minutach dodać łososia do naczynia żaroodpornego i piec kolejne 10 minut.

 

Po tym czasie łosoś będzie na pewno upieczony, a warzywa (szczególnie ziemniaki) powinny być miękkie. Gdyby tak nie było, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika na jakieś 10 minut.

 

Podawać na ciepło. Nie polecam mrozić, ale przechowywanie 2-3 dni w lodówce jest OK.

Share and Enjoy

Pinterest

3 Comments

  1. Anita Barbara Reply

    Przyznam, że za długo przy kuchni stać nie lubię. I tym bardziej cenię sobie takie proste przepisy. I takie zdrowiutkie.

Leave a Reply