Makaron z cukinii, z buraka, ze słodkiego ziemniaka – ta moda trafiła juz jakiś czas temu do Polski. Celem jest podanie w posiłku większej ilości warzyw, obniżenie zawartości węglowodanów. Dzięki tarkom spiralnym czyli spiralizerom można wyczarować taki makaron z warzyw bez większego wysiłku. Co było robić, ja też kupiłam spiralizer – a makaron z cukinii z kurczakiem to mój pierwszy przepis z jego wykorzystaniem.

Makaron z cukinii z kurczakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 cukinia
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g mozzarelli w kuleczkach
  • 1 filet z kurczaka
  • garść świeżej bazylii
  • 2+2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

makaron z cukinii z kurczakiem

Filet z kurczaka oczyść, podziel na pół, oprósz solą i pieprzem.

Grilluj kurczaka na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (jeśli nie masz takiej, użyj zwykłej patelni). Powinien być zrumieniony, ale soczysty.

W międzyczasie pokrój na połówki pomidory koktajlowe, zmieszaj z kulkami mozzarelli, pokrojonymi we wstążki liśćmi bazylii, oliwą i octem z czerwonego wina.

Przy pomocy tarki spiralnej / spiralizera zrób makaron z cukinii.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wrzuć na nią makaron z cukinii, dopraw solą i pieprzem, duś około 3 minuty. Makaron z cukinii powinien być jędrny, ale nie całkiem surowy.

Wymieszaj makaron z mozzarellą z pomidorami, rozdziel na talerze, dodaj po kawałku kurczaka.

Podawaj na ciepło.

makaron z cukinii z kurczakiem