Makaron z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym to danie, które po angielsku określiłabym jako comfort food. Jest pyszne, sycące, nieszczególnie wyszukane, ale domowe, swojskie. Przyznaję, trzeba na nie więcej niż 30 minut, ale kiedy już wjedzie na stół, wszyscy będą zachwyceni.

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym

proporcje na 4 porcje

  • 200 g makaronu penne
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 plastry boczku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka ostra/słodka (mieszanka w dowolnej proporcji, wedle uznania)

Wyjmij z lodówki śmietanę.

Filet z kurczaka rozdziel na części, każdą oprósz solą, pieprzem, oregano i mieszanką papryki.

Połóż na patelni boczek, podsmaż, odłóż na bok.

Na tej samej patelni usmaż kurczaka posypanego przyprawami. Jeśli z boczku nie wytopiła się wystarczająca ilość tłuszczu, dodaj łyżkę oliwy albo smalcu z gęsi.

Posiekaj czosnek.

Zdejm z patelni kurczaka, odłóż razem z boczkiem, na patelnię wrzuć czosnek, podduszaj 1-2 minuty, aż będzie aromatyczny.

Dodaj na patelnię pomidory, duś aż sos zgęstnieje – około 30 minut.

Na około 10 minut przed końcem duszenia, ugotuj al dente makaron.

Umyj szpinak, pokrój w razie potrzeby. Dodaj do patelni, zamieszaj, duś aż szpinak zwiędnie.

Dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj, zagotuj. Duś około 2-3 minut.

Dodaj parmezan, zamieszaj.

Pokrój boczek w kostkę (lub połam, jeśli usmażył się na bardzo chrupko), pokrój kurczaka w cienkie paski, dodaj do patelni.

Dodaj do patelni ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj.

Podawaj na ciepło, z posiekaną bazylią, pietruszką.

Jeśli planujesz podać to danie następnego dnia – nie gotuj i nie dodawaj makaronu, zrób to tuż przed podaniem.