Makaron z bobem, papryką i miętą

Kiedy na straganach i w warzywniakach pojawia się bób, wszyscy wiedzą, że oto nadeszła najlepsza część roku. Będzie ciepło, kolorowo i smacznie. Makaron z bobem to danie trochę przypadkowe, ale wyszło świetnie – spróbuj!

Makaron z bobem, papryką i miętą

proporcje na 6 porcji

  • 200g makaronu
  • 150g bobu (jeśli ugotuje się za dużo, nie szkodzi, można zjeść z czymś innym albo przerobić na pesto)
  • 2 średnie papryki
  • 2 łyżki suszonej papryki w płatkach
  • garść liści mięty
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy al dente.

Bób gotujemy do miękkości – ok. 20 minut. Następnie studzimy i obieramy z łupin.

Paprykę kroimy w kostkę.

Mieszamy makaron, bób, paprykę, dosypujemy płatki papryki, posiekane liście mięty, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

Jemy na zimno.

Makaron z bobem, papryką i miętą to wymarzone danie do pracy – polecam zabrać je ze sobą w pudełku Appetit Black & Blum.

Udostępnij wpis:

6 komentarzy

  1. Co za rewelacyjne zestawienie 🙂 Wygląda kolorowo i apetycznie! Mięta z pewnością dodaje nutki orzeźwienia.

  2. Mój dzisiejszy obiad. Pycha! Pozdrawiam, Magda.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial