Większość przepisów na makaron uwzględnia sos: na bazie pomidorów albo śmietany. Tutaj pewnie ten drugi mógłby się pojawić, ale makaron z brokułami i cieciorką, doprawiony sokiem z cytryny, jest tak smaczny, że szkoda go zalewać śmietaną.

Makaron z brokułami i cieciorką – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • puszka cieciorki
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 50 g parmezanu tartego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (3 minuty).

Odcedzić, ugotować makaron al dente.

Cieciorkę odcedzić z puszki, przepłukać.

Posiekać cebulę i czosnek.

Poddusić cebulę z czosnkiem w  garnku, na łyżce oliwy.

Po około 5 minutach dodać brokuły, cieciorkę, makaron i sok z cytryny. Podusić chwilę, doprawić, na koniec dosypać parmezan i dobrze wymieszać. Dodać drugą łyżkę oliwy w razie potrzeby. Podawać od razu – makaron z brokułami i cieciorką nie nadaje się do przechowywania.