Makaron to węglowodany – ale jak widać na zdjęciu, może być pełnoziarnisty. Ser pleśniowy jest tłusty, ale rozprowadzony mlekiem i podzielony na kilka osób „ginie”. A brokuły dodają potrawie koloru, a dzięki zawartości witaminy C i żelaza są bardzo pożądane w diecie. Makaron z brokułami i serem pleśniowym to szybkie, efektowne danie – trzeba tylko lubić sos serowy.

Makaron z brokułami i serem pleśniowym – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 160 g makaronu (najlepiej rurki lub pióra)
  • jeden dorodny brokuł
  • 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 1 duża cebula albo 2 średnie
  • 2 łyżki mleka
  • olej z pestek winogron
  • sól

Makaron z brokułami i serem pleśniowym – przepis

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę w takiej ilości, żeby przykryła i makaron, i brokuły. Brokuł dzielimy na różyczki na jeden kęs i polewamy wrzątkiem (żeby się upewnić, że żadnego pasażera na gapę nie będzie w potrawie). Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i ustawiamy timer na 5 minut.

W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Ser dzielimy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Kiedy się roztopi, dolewamy nieco mleka (powiedzmy 2 łyżki) i mieszamy. W tym czasie pewnie zadzwoni timer – to sygnał, żeby wrzucić brokuły. Nastawiamy timer na 4 minuty (tyle zwykle, czyli 9 minut, trzeba na ugotowanie makaronu al dente – jeśli Twój gotuje się dłużej lub krócej, dopasuj czas tak, żeby brokuły gotowały się 4 minuty).

Po upływie tego czasu odlewamy brokuły i makaron i wlewamy do dużego garnka sos z patelni. Mieszamy, żeby równomiernie go rozprowadzić.

Makaron z brokułami najlepiej nadaje się do zjedzenia od  razu, na ciepło. Zabranie go do pracy może być ryzykowne, nie wszyscy docenią aromat.