Na ciepło albo na zimno, jak wolisz. Makaron z brokułami to dobre danie do pracy, bo nie musisz czekać w kolejce do kuchenki mikrofalowej.

Makaron z brokułami – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 1 brokuł, pocięty w różyczki
  • 200 g makaronu (kolanka, rurki, świderki)
  • 100 g sera feta
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • pieprz

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć różyczki brokuła, smaż do zrumienienia (jakieś 7-10 minut).

Pokrusz ser feta, pokrój w plasterki oliwki.

Zmieszaj resztę oliwy, ocet winny i pieprz.

Wrzuć do miski makaron, różyczki brokuła, set i oliwki, zalej sosem, dobrze wymieszaj.

Makaron z brokułami najlepszy jest po jakiejś godzinie, kiedy smaki się połączą.