Makaron z kurkami

Grzyby są ciężkostrawne, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Kurki lubię bardzo, więc makaron z kurkami przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. To nie jest lekkie danie, nie ma tu wielu warzyw, ale jeśli podać je z sałatą, wszystko będzie OK.

Makaron z kurkami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • łyżka oliwy
  • 100g makaronu – u mnie pełnoziarniste spaghetti, ale jeśli wolisz, podaj inny kształt makaronu
  • 50g sera pleśniowego błękitnego

Grzyby umyć, oczyścić, większe pokroić w kawałki.

Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kurki. Dusić 5-7 minut, aż będą miękkie. Jeśli kurki puszczają wodę, trochę odparować.

W międzyczasie ugotować makaron.

Do kurek dodać pokrojony w kawałki ser, zamieszać aż się rozpuści.

Rozłożyć makaron na talerzach, polać sosem. Podawać na ciepło, od razu. Jeśli chcesz, makaron z kurkami możesz posypać świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Udostępnij wpis:

3 komentarze

  1. mm… ale dobre 😀 dawno nie jadłam tych grzybków, trzeba za niedługo coś z nimi zrobić 🙂

  2. Pingwinka – koniecznie, póki sezon trwa 🙂

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial