Nietypowe połączenie smaków. Dzięki dodatkowi soku z cytryny makaron z łososiem nabiera wyrazu – nie pomijaj tego składnika.

Zwykle kiedy myślimy o makaronie, przychodzi nam na myśl też sos – gęsty, pomidorowy albo śmietanowy. Tutaj sosu nie ma – jeśli dobrze wymieszać wszystkie składniki, powstanie pyszny obiad.

Makaron z łososiem i rukolą – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 filety z łososia po 200g
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 50 g sera koziego
  • 2 garście rukoli
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Makaron z łososiem i rukolą – przepis

Makaron ugotować al dente.

Nagrzać piekarnik do 150C i wstawić łososia owiniętego w folię aluminiową. Piec ok. 10 minut, aż będzie łatwo się dzielić.

Wyjąć, oddzielić mięso od ości i skóry, wymieszać z makaronem, pokruszonym serem kozim, rukolą i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem.