Wystarczy tyle czasu, ile potrzebne jest do ugotowania makaronu, żeby podać obiad. Nie ma wymówek – a poza tym, pomidory są już naprawdę smaczne o tej porze. 

Makaron z pomidorami i fetą
proporcje na 2 porcje
  • 300g pomidorów (najlepiej koktajlowych)
  • 60g makaronu (z mąki durum, z mąki z pełnego przemiału, orkiszowego – jaki lubisz)
  • 60g fety
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki (naciowej)
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
W tym czasie pokroić pomidory w kawałki na jeden kęs (koktajlowe na połówki lub ćwiartki, w zależności od rozmiarów). 
Pokroić w kostkę fetę. 
Posiekać zioła. 
Powyższe składniki (poza gotującym się makaronem) wrzucić do miski, dodać oliwę i ocet, wymieszać, doprawić pieprzem. 
Kiedy makaron się ugotuje, lekko go przestudzić, po czym nałożyć na niego pomidory z fetą i ziołami. 
Przepis znalazłam w blogu Kalyn’s Kitchen, wprowadziłam pewne zmiany.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/