Meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru

Jako dziecko, jadłam w zasadzie wszystko – pewnym wyjątkiem była duszona marchewka, której do dziś nie cierpię. Niektóre rzeczy smakowały mi bardziej, inne mniej – kiedy więc zaczęłam sama gotować, wybierałam te dania, które lubiłam bardziej. I tak jakoś wyszło, że nie gotuję za często zup – jeśli już, to zupę-krem z pomidorów, czasem chłodnik w lecie, ale zupy to po prostu nie mój klimat. Ostatnio jednak doszłam do wniosku, że trzeba próbować nowych rzeczy, więc dziś w blogu meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru.

Meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru – przepis

proporcje na ok. 12 dużych porcji

  • 1 kg kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka kminu mielonego
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 500 ml bulionu (przepis na bulion tutaj)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g tartego cheddara

meksykanska zupa z kurczakiem

Moją meksykańską zupę z kurczakiem z wolnowaru przygotowałam w wolnowarze Crock-Pot z misą DuraCeramic, którą można używać na płycie grzewczej i w piekarniku. Jeśli nie masz takiego wolnowaru, podsmaż cebulę i czosnek z przyprawami na patelni i dodaj do wolnowaru.

Wystaw śmietanę z lodówki – tak, żeby doszła do temperatury pokojowej.

Posiekaj cebulę i czosnek, rozgrzej w misie wolnowaru stojącej na płycie grzewczej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj, mieszając, 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kolejne 2-3 minuty.

Zdejm misę z płyty grzewczej, wstaw do podgrzewacza wolnowaru. Dodaj filety z kurczaka i bulion, przykryj pokrywką i ustaw programator na “2” i czas na 3 godziny.

Po tym czasie wyjmij z bulionu kurczaka i porwij go na drobne kawałki – najwygodniej jest do tego celu użyć 2 widelców. Włóż kurczaka z powrotem do wolnowaru, dodaj przecier pomidorowy, czerwoną fasolę (odsączoną i opłukaną!), śmietanę i starty cheddar. Wymieszaj, nakryj pokrywką, włącz program “1” na 45 minut do godziny.

Meksykańska zupa z kurczakiem jest gotowa. Podawaj ją na ciepło – jeśli chcesz, możesz dodać do niej trochę startego cheddara, łyżeczkę śmietany, guacamole albo chipsy nachos. Jeśli lubisz ostrzejsze dodatki, polecam też sos tabasco.

Udostępnij wpis:

7 komentarzy

  1. Dobry pomysł z tym serem

  2. alexanderkowo.pl Reply

    Wolnowaru nie mam, ale zupę bym zjadła 🙂 A jakiego smaku dodaje kmin?

  3. Dla mnie wersja bez kuraka meksykanska nawet tez fajnie brzmi 😉

    • Anna Gidyńska Reply

      Możesz zastąpić kurczaka, np. czerwoną fasolą – część zupy możesz zmiksować z fasolą, żeby była gęsta, tak jak ta moja.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial